Het Klein Graduale is zeker niet de eerste bundel gezangen die gebaseerd is op het Graduale Simplex. In 1999 publiceerde Paul Ford By Flowing Waters, een boek met daarin alle antifonen uit het Graduale Simplex in de volkstaal. De Engelse teksten volgen de Gregoriaanse melodie steeds zo goed mogelijk. Hier is een voorbeeld van de prachtige antifoon bij de communie uit de mis voor andere noden.

<!–
WriteFlash('’);
//–>

Voor de Nederlandse versie van deze antifoon heb ik naar dit voorbeeld van Paul Ford gekeken:

By Flowing Waters (genoemd naar de introïtus Secus decursus aquarum van het gemeenschappelijke van heilige mannen) is een bron van inspiratie voor het Klein Graduale.

In de VS werden de propriumgezangen tien jaar gelden ‘ontdekt’. Musici als Paul Ford zetten zich er toen toe om de teksten in de volkstaal van muziek te voorzien. Het heeft naast By Flowing Waters geleid tot talloze andere uitgaven die, variërend van eenvoudig tot rijk versierd, allemaal geworteld zijn in de Gregoriaanse klankkleur.